< Zpět na FAQ

Podnebí na ostrově Roatán

Místní obyvatelé ale i turisté si nemohou zdejší podnebí vynachválit. Teplé, ideální pro pobyt či dovolenou.

Jak se orientovat v podnebí na Roatánu?

Podnebí na ostrově Roatán je tropické, což znamená teplé teploty po celý rok, vysokou vlhkost a pravidelné srážky. Díky své poloze v Karibském moři je Roatán vystaven mírným sezónním výkyvům, ale celkově si ostrov udržuje příjemně teplé podnebí, které přitahuje turisty po celý rok.

Teploty

Roatán má průměrné denní teploty mezi 25 až 30 °C. Teploty se v průběhu roku mění jen minimálně. Nejchladnějším obdobím je obvykle zima, zejména mezi prosincem a únorem, kdy se teploty pohybují kolem 25–27 °C. V letních měsících, jako je červenec a srpen, se mohou teploty vyšplhat na 30–32 °C, ale díky mořskému vánku se horko většinou snáší dobře. Noční teploty málokdy klesnou pod 20 °C, což vytváří příjemné podmínky pro večerní procházky nebo venkovní aktivity.

Srážky a sezónní výkyvy

Roatán má dvě hlavní sezóny: suchou a deštivou.

  • Suchá sezóna (únor až květen): Toto období je nejvíce oblíbené mezi turisty, protože nabízí stabilní slunečné počasí, méně srážek a mírně nižší vlhkost. Teploty se drží v rozmezí 27–30 °C a dny jsou většinou jasné. Během této doby je moře klidnější, což z něj činí ideální čas pro potápění a šnorchlování, protože viditelnost pod vodou je nejlepší.
  • Deštivá sezóna (říjen až leden): V tomto období dochází k vyšším srážkám, zejména během listopadu, kdy prší častěji a intenzivněji. Přesto nejsou deštivé dny na Roatánu neustálé – přeháňky bývají krátké a častěji v odpoledních hodinách, zatímco ráno a večer bývá slunečno. Během deštivé sezóny se může vlhkost zvýšit a teploty se pohybují mezi 25–28 °C. Díky teplému klimatu dešťová období nezabrání turistům užívat si pláže a další venkovní aktivity.

Vlhkost

Vlhkost je na Roatánu vysoká po celý rok a dosahuje 80–90 %, což je typické pro tropické podnebí. Během deštivého období se vlhkost zvyšuje, což může některým lidem přinést pocit většího horka. Avšak mořský vánek, který je na ostrově téměř stálý, tento pocit značně zmírňuje a přináší úlevu od dusna.

Moře a teplota vody

Teplota vody kolem Roatánu je po celý rok příjemná a pohybuje se mezi 27–29 °C. To je ideální pro potápění, šnorchlování a další vodní sporty. Moře je většinou klidné, ale během deštivé sezóny mohou vznikat vyšší vlny a proudy, což může ovlivnit viditelnost pod vodou a pohodlí při vodních aktivitách.

Celkově vzato, Roatán nabízí příjemné tropické podnebí, které je atraktivní jak pro dobrodruhy, tak i pro turisty hledající odpočinek na pláži. Pokud chcete navštívit ostrov v nejlepším čase, suchá sezóna od února do května je nejlepší volbou. Ale i v deštivé sezóně je možné zažít mnoho krásných dní plných slunce a příjemného počasí.

Máte otázky?
Máme odpovědi

Co všechno se skrývá za životem v Karibiku? A je tento život opravdu pro Vás? Ozvěte se nám nebo si pročtěte náš blog, kde celou cestu detailně popisujeme. Od prvního kontaktu s developerem až po život na ostrově Roatán.

5 tipů, jak přežít JetLag

5 tipů, jak přežít JetLag

Pláže na ostrově Roatán

Pláže na ostrově Roatán

5 tipů: Co si vzít sebou na pláže Roatánu?

5 tipů: Co si vzít sebou na pláže Roatánu?

Čech, který našel domov v Karibiku

Čech, který našel domov v Karibiku

Napsali o nás: „Toužíte po životě v ráji?“

Napsali o nás: „Toužíte po životě v ráji?“

leaf leaf